Als je om de paar dagen of weken je autobanden moet oppompen zit er iets niet goed en is het tijd voor actie! Een autoband verliest normaal gesproken zo'n 3% lucht per maand, dit komt vooral omdat het rubber poreus is en dus lucht doorlaat. Wanneer de banden ergens lek zijn zal het leeglopen veel sneller gaan en blijf je dus pompen.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor een autoband langzaam leeg kan lopen:
Er kan een lek in het loopvlak zijn ontstaan bijvoorbeeld door een spijker. Als de spijker vervolgens in de band blijft zitten zal deze niet in één keer leeg lopen maar langzaam gaan lekken langs de spijker. Stap 1 is dus om goed het loopvlak van de leeglopende band te controleren.
Heb jij een spijker of schroef in je autoband? De garage kan dit eenvoudig voor je oplossen door een zogeheten 'prop te schieten'. Er wordt dan een stuk rubber in het gat gelijmd waardoor je niet direct een nieuwe band nodig hebt en de band zelfs op de velg kan blijven. Vaak kost dit maar een paar euro.
Wat ook veel voorkomt is een lekkage bij het ventiel. Ventielen van autobanden kunnen namelijk uitdrogen en wanneer deze niet mee vervangen worden bij het wisselen van de banden kunnen ze zo verouderd raken dat ze scheuren. Een lek bij het ventiel spoor je gemakkelijk op met een beetje zeepsop, net zoals je een fietsband op lekken controleert.
Heb je een lek ventiel geconstateerd dan kan de garage dit eenvoudig voor je verhelpen met een nieuw ventiel. Ook dit is een kleine ingreep maar wel iets duurder dan een prop schieten omdat de band (deels) van de velg moet.
Omdat een moderne autoband 'tubeless' is, dat wil zeggen zonder binnenband, is het belangrijk dat de autoband goed aansluit op de velg. Door diverse oorzaken kan deze aansluiting echter worden verstoord, zoals corrosie (roest) van de velg, mechanische beschadigingen van de velgrand of verkeerd opleggen van de band. Ook deze lekkage kun je opsporen met een beetje zeepsop.
Als je autoband lekt op de aansluiting met de velg dan moet allereerst de band eraf. Dan kan de garage de velgrand controleren en indien nodig weer glad maken, invetten en de band opnieuw opleggen. Als de velgschade niet meer te herstellen is zal er een nieuwe velg gekocht moeten worden. Een dergelijke reparatie is natuurlijk een stukje duurder, en omdat de band volledig van de velg is geweest zal het wiel ook opnieuw moeten worden gebalanceerd wat ook kosten met zich meebrengt.
Wil je voor je naar de garage gaat toch eerst nog even je banden oppompen? Op GratisPompen.nl vind je alle adressen in Nederland waar je gratis en op je gemak je banden kunt oppompen.