Hoe herken je een versleten autoband? En wanneer moet je hem eigenlijk vervangen? Er zijn 3 goede indicatoren voor wanneer je je banden moet vervangen. Je kunt dit eenvoudig zelf checken door je autoband goed te bekijken.
Het is zeer belangrijk dat je band een goede profieldiepte heeft. Het profiel zorgt immers voor de grip op het wegdek. Een nieuwe band heeft een profieldiepte van 8 mm. De minimale profieldiepte die je band wettelijk moet hebben is 1,6mm. In het profiel van je band zijn slijtage-indicatoren opgenomen van 1,6 mm hoog dus wanneer deze gelijk liggen met het loopvlak van je band moet je deze onmiddellijk vervangen! Voor de veiligheid wordt echter vaak geadviseerd om je banden al bij een profieldiepte van 2mm te vervangen voor mooie nieuwe autobanden.
De levensduur van een autoband is ongeveer 10 jaar. Dit wordt gerekend vanaf de productiedatum want ook als een band stil ligt in een magazijn of zelfs buiten verouderd het rubber. Om deze reden zijn alle banden voorzien van een DOT-code, deze code bestaat uit vier cijfers en geeft de productieweek en jaar weer. Bijvoorbeeld DOT 1209 is een band uit week 12 van 2009. Let bij het kopen van autobanden dus altijd op dat je een nieuwe band krijgt en niet een die al jaren ligt te verstoffen!
Ouderdom van het rubber uit zich vaak in scheurtjes in de wang van de band. Wanneer er weinig met de auto gereden wordt kan het profiel nog in prima staat zijn, maar wanneer er scheuren en uitdroging zichtbaar zijn in de wang van de band moet deze toch vervangen worden. Zeker happen uit de band of grote scheuren vormen een groot risico op een klapband!
Tot slot kan het ook nog voorkomen dat je banden nog wel goed zijn maar dat je ventiel het begeeft. Een rubber ventiel kan namelijk net zo goed uitdrogen en scheuren als het rubber van je band. Gelukkig zijn ventielen relatief goedkoop verkrijgbaar dus kun je ze bij een bandenwissel meteen mee laten vervangen.
Ongelijke slijtage treedt vaak op bij het rijden met een verkeerde bandenspanning, heel belangrijk dus om deze regelmatig te controleren! Als een band vooral midden op het loopvlak versleten is rijdt je met een te hoge bandenspanning. Wanneer een band vooral aan de zijkanten van het loopvlak versleten is rijdt je met een te lage bandenspanning. Dit is niet goed voor je band. Een ongelijk versleten band kun je beter maar zo snel mogelijk vervangen, zeker wanneer het slechtste profiel minder wordt dan 2mm.
Per 1 oktober 2012 zijn voor autobanden de bandenlabels verplicht. Dit bandenlabel geeft net als het energielabel van bijvoorbeeld je koelkast meer informatie over de prestaties van de band. Zaken als rolweerstand, brandstofverbruik, grip op nat wegdek en het externe geluidsniveau worden duidelijk weergegeven op het bandenlabel en helpen jou om de keuze voor een nieuwe autoband gemakkelijker te maken.