HomeMeer informatie over autobanden Winterbanden, zomerbanden of all-seasonbanden?

Winterbanden, zomerbanden of all-seasonbanden?

Vroeger reden auto's gewoon op banden, maar tegenwoordig zijn er allerlei soorten banden in omloop. Waar zijn deze bandentypes eigenlijk voor bedoeld en wanneer gebruik je ze onder jouw auto?

Winterbanden

Winterbanden, je kunt er haast niet meer omheen. Voor veel leaserijders zitten winterbanden standaard in het pakket en ook veel particulieren rijden in de winter op winterbanden. Bij winterse omstandigheden presteren winterbanden ook duidelijk beter dan zomerbanden, dat wil zeggen bij vrieskou, sneeuw en ijs. In alle andere omstandigheden presteren zomerbanden beter. In veel landen waar men te maken heeft met serieuze winters zijn winterbanden verplicht. Ga je bijvoorbeeld in de winter naar Duitsland of Oostenrijk dan moet je auto voorzien zijn van winterbanden met het M&S of sneeuwvlok symbool. In Nederland zijn de winters over het algemeen niet zo heftig, de vraag blijft dan ook of winterbanden in Nederland nou echt nodig zijn.

Zomerbanden

Zomerbanden zijn autobanden die men vroeger gewoon "banden" noemde. Dit zijn standaard autobanden die geschikt zijn voor de meeste situaties op de Nederlandse weg, ook bij regen en storm. De zomerband is de perfecte afweging tussen grip, geluid en brandstofverbruik. Alleen in ├ęcht winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijzel en temperaturen ver onder nul legt de zomerband het af tegen de winterband. Er zijn nog altijd veel mensen probleemloos die het hele jaar rond op zomerbanden rijden.

All-seasonbanden

De 4-seizoenenband is een compromis tussen de zomer- en winterband. Niet de optimale grip, ook niet het optimale brandstofverbruik, wel het gemak van nooit banden wisselen. Bovendien kan de all-seasonband een uitkomst zijn voor camperaars, zo heb je net wat meer grip op het gras van de camping.