HomeMeer informatie over autobanden Zelf je bandenspanning controleren

Zelf je bandenspanning controleren

Minder slijtage, minder brandstofverbruik, beter voor het milieu, beter voor jouw portemonnee! Door het rijden met de juiste bandenspanning profiteer je van al deze voordelen. Vaak ligt de bandenspanning voor een personenauto tussen de 2 en 3 bar, maar check altijd de juiste spanning voor jouw auto aan de binnenkant van het portier, in het instructieboekje, of op de tabel bij de bandenpomp!

Hoe werkt een bandenpomp?

De meeste gratis bandenpompen werken hetzelfde: stel de gewenste druk in op het apparaat, rol de slang af tot aan de band waar je wezen moet, draai het ventieldopje los en druk de pompaansluiting stevig op het ventiel. De pomp zal nu automatisch een luchtdruk meting doen om de bandenspanning te achterhalen. Als de spanning in de band te laag is zal de band worden opgepompt, je hoort dan hoe de lucht in de band wordt geperst. Als de bandenspanning hetzelfde is als de ingestelde spanning klinkt er een pieptoon en je autoband is opgepompt!

Neem de pompaansluiting los van het ventiel, er kan nu behoorlijk wat lucht ontsnappen met een harde sis. Dit is volkomen normaal, geen paniek. Draai het ventieldopje weer terug op de autoband en je kunt op naar de volgende band tot je ze alle vier gehad hebt.

Koude banden?

De bandenspanning van je autobanden kun je het beste meten met koude banden. Wanneer je een stuk hebt gereden (meer dan 2 km) worden je banden warm en hierdoor stijgt de druk in de band. Als je nu je bandenspanning gaat meten lijkt deze misschien oké, maar eigenlijk is deze dan te laag. Dus controleer je bandenspanning met koude banden, of tel 0,2 bar op bij de aanbevolen druk en pomp je warme banden op tot deze spanning. Let op: overschrijdt nooit de maximale druk die op de band zelf gedrukt staat!

Hoe vaak bandenspanning controleren?

De ANWB en Rijkswaterstaat raden aan elke twee maanden je bandenspanning te controleren. Zo rijdt je altijd op de juiste spanning! Heb jij het idee dat je vaker je bandenspanning moet controleren en oppompen dan kan het zijn dat je autobanden langzaam leeglopen. Lees het artikel om meer te weten te komen over de oorzaken en oplossingen voor langzaam leeglopende autobanden.

Bandenspanning checken (filmpje)

In onderstaand filmpje van de ANWB wordt nog eens duidelijk uitgelegd hoe je zelf je bandenspanning kunt controleren, en oppompen bij een automatische bandenpomp.

Bandenspanningscontrole systeem resetten

Sommige moderne auto's zijn voorzien van een elektronisch bandenspanningscontrole systeem. Vaak zit dit auto's met zogenaamde Run Flat Tyres / banden, zoals sommige BMW's. Omdat je op deze run flat banden gewoon door kunt rijden wanneer ze lek gaan is het belangrijk dat het systeem een seintje geeft wanneer een lekke band optreedt omdat je het anders misschien niet eens merkt. In het instructieboekje van je auto staat vermeldt welke handelingen je precies moet verrichten om het bandenspanningscontrolesysteem te resetten na het oppompen van je banden.

Waar kan ik mijn autobanden oppompen?

Op GratisPompen.nl vind je alle adressen in Nederland waar je gratis en op je gemak je banden kunt oppompen.